74_header.jpg
74-territory-header.jpg
cloud-04.jpg
74-resources-web.jpg
6_cuina+menjador2_rendernit.jpg
74_header.jpg

Skies flat


SCROLL DOWN

Skies flat


74-territory-header.jpg

territory / ecosystem


41°10'05.5"N 0°58'26.8"E

territory / ecosystem


41°10'05.5"N 0°58'26.8"E

 

The apartment is located in Reus, on the upper side of Passeig Sunyer, a very windy avenue, populated with high trees.

It is open to three orientations: south, east and west. Its height gives open and far views over most of el Camp territory.

cloud-04.jpg

needs


Distant horizons.

needs


Distant horizons.

A big apartment for a retired couple. He is from Gosford, Australia. She was born in Reus. They have spent the last twenty years living six months in Catalonia, six months in Australia, moving from warm season to warm season. A few months ago they chose to relocate their summer abode in Reus.

They want an apartment with open, distant views. To live close to the sky: the cloudless blue, the starry nights. They want an atmosphere that is both japanese and nordic.

74-resources-web.jpg

resources


resources


A whole floor. 225 square meters. An eighth floor. Three former apartments in one. Pillars and water pipes all around the house, always in the middle of something.
The sky. The horizon. Clouds. Wind. Blue. Five-pointed stars.

Architecture: David Tapias, project director; Ricard Pau, collaborator.
M/E: Josep M. Delmuns
Contractors: Josep Maria Miró (builders), Moix (Carpenter), Clim's (floor heating).
 

6_cuina+menjador2_rendernit.jpg

plan / search


plan / search


The three facades give far views over most of el Camp territory. Almost a 360º perspective, only protected from the north. The inhabitants initial insistance about the importance of the sky was shocking for us at first. But as we kept on talking, it helped us realise that this habitat actually belongs to the sky, not to the soil.

This floor is totally different from the ones above and the ones below, so the apartment is crossed by concrete pillars and water pipes in the most inconvenient places. These are the two main restrictions we start working from. A continuous insulating membrane and new windows are introduced in order to drastically improve the energy exchanges with the outdoors.